Een auto huren. Waar moet u op letten?

Veel verhuurders vragen om creditcardgegevens bij de huur van een auto. De creditcard wordt naast de betaling van het huurbedrag gebruikt als garantie voor de borg, het eigen risico, eventuele schade en verkeersboetes. U machtigt de verhuurder hiermee om achteraf extra gemaakte kosten af te schrijven. Zo kan de verhuurder zichzelf schadeloos stellen bij een eventueel incident. Veel consumenten vinden het vervelend om een verhuurder op deze manier te machtigen. Heel begrijpelijk, maar bij veel grote internationale verhuurders de enige manier om een auto te huren. Met goede afspraken en documentatie zijn problemen bovendien te voorkomen. Hier volgen vijf tips.

 1. Regel uw autohuur in Nederland
  Lokaal een auto huren in het buitenland is vaak goedkoper, maar de taal kan een barrière vormen voor het maken van goede afspraken. Het allerbelangrijkste is dat u de tijd neemt bij het uitzoeken van een verhuurder. Het voordeel van grote internationale autoverhuurders is dat u de auto vooraf in Nederland kunt boeken via een Nederlandse website. Zo heeft u alle tijd om de voorwaarden rustig en zorgvuldig door te lezen in uw eigen taal.
 2. Betaal met creditcard
  Betaal uw borg en autohuur altijd met uw creditcard. Moet u onterecht opdraaien voor extra kosten, dan kunt u een betwisting indienen bij ICS. ICS stort het onterecht afgeschreven bedrag dan terug op uw creditcardrekening.
 3. Controleer schade
  Controleer de auto altijd op krassen, deuken en andere beschadigingen. Zowel bij het ophalen als het inleveren. Daarnaast is het nuttig om de staat van de banden te controleren, de brandstofinhoud, papieren, de aanwezigheid van gereedschap en het reservewiel en de werking van ruitenwissers- en sproeier. Kortom: loop de hele auto na en leg eventuele afwijkingen vast op papier. De ANWB heeft een checklist die u kunt gebruiken.
 4. Zwart op wit
  Spreek samen de tarieven door en leg die vast op papier, ook eventuele extra kosten. Daarnaast dienen de namen en gegevens van álle bestuurders op papier te staan. Andere dingen die u vast moet leggen zijn: de gewenste verzekeringsdekking, de hoogte van het eigen risico, de borgsom (en wanneer deze ingehouden wordt), bewijs van betaling, informatie en telefoonnummers voor nood- en pechgevallen, afspraken over brandstof en eventuele schade. Loop alles langs en laat het door de verhuurder duidelijk op papier zetten. Pas als beide partijen hebben getekend is de afspraak officieel. Vergeet dus niet om uw handtekening te zetten.
 5. De auto inleveren
  Opletten bij het inleveren is net zo belangrijk als een uitgebreide check bij het wegrijden. Lever de auto allereerst altijd in bij een bemand verhuurbedrijf, en dus niet bij een drop-off punt. Loop samen met de verhuurder de hele auto na, en leg het resultaat van de controle vast op papier. Laat het formulier ondertekenen door de verhuurder, en teken zelf ook. Dit is uw bewijs voor als er later onverhoopt en onterecht bedragen van uw creditcard worden afgeschreven. Als u, met behulp van een ondertekende controle, kunt aantonen dat bedragen onterecht zijn afgeschreven krijgt u van ICS uw geld terug.